Skipp navigasjon

Høyesterett skal avgjøre om offentlig tilskudd til kommersielt treningssenter var ulovlig statsstøtte

14.10.2024 - Konkurranse, marked og regulering

Forrige uke var en sak av stor statsstøtterettslig og konkurranseøkonomisk betydning oppe i Høyesterett. 

Høyesterett skal blant annet avgjøre om Frogn kommunes tilførsel av kapital til et kommunalt eid treningssenter i 2021 og 2022 utgjorde ulovlig statsstøtte i henhold til EØS-regelverket. På den ene siden står Virke sammen med tre private treningssentre i Drøbak, representert ved Arntzen de Besche. På den andre siden står Frogn kommune med kommunenes sentralforbund (KS) som partshjelper, representert ved Lund & Co. 

Statsstøtteregelverket er ment å legge til rette for effektiv ressursbruk og velfungerende konkurranse ved å unngå at det offentlige gir enkelte aktører kunstige konkurransefortrinn.  

Spørsmålet om støtten til treningssenteret har tidligere blitt behandlet i tingretten og lagmannsretten. I forbindelse med disse rettssakene utarbeidet Oslo Economics, på oppdrag fra Virke, en rapport som blant annet vurderte om tilførselen av kapital i 2021 og 2022 ville bestå en statsstøtterettslig arkedsinvestortest – altså om kapitaltilførselene ville gi en forventet positiv avkastning med et rimelig avkastningskrav. Rapporten ble også tema i rettsforhandlingene i Høyesterett. 

En offentlig versjon av Oslo Economics’ rapport kan leses her

Vi ser frem til Høyesteretts avgjørelse. 

Kontakt
Harald Nygård Bergh
Harald Nygård Bergh
Rolf Sverre Asp
Rolf Sverre Asp
Relevante artikler