Skipp navigasjon

Ny metode sparer kostnader og reduserer klimagassutslipp i bygg- og anleggsprosjekter

21.08.2024 - Uncategorized @no

Norge har store områder med ustabil grunn, for eksempel som følge av kvikkleire. Når det skal bygges på ustabil grunn oppstår behovet for grunnforsterkning, noe som er forbundet med store kostnader og klimagassutslipp. Etter hvert som en ny arbeidsmetode fra KlimaGrunn tas i bruk i stadig flere prosjekter, anslår vi et potensial for besparelse av samfunnsøkonomiske kostnader på 20-40 millioner kroner årlig.

Bindemidlene som brukes til å forsterke ustabil grunn består av sement, og utslipp fra produksjonen av sement utgjør en betydelig andel av karbonavtrykket til bygg- og anleggsprosjekter. Med KlimaGrunns arbeidsmetode for grunnforsterkning kan bindemiddelmengden reduseres slik at det ikke brukes mer enn nødvendig for å oppnå tilstrekkelig styrke i grunnen. Med det spares kostnader og klima.

Arbeidsmetoden har blitt utviklet av et konsortium bestående av Multiconsult, Cautus Geo, Heidelberg Materials (tidligere Norcem) og Argeo. Utviklingsoppdraget var en innovativ anskaffelse fra Statsbygg, Bane NOR og Statens vegvesen med støtte fra Leverandørutviklingsprogrammet (LUP).

Oslo Economics har gjennomført en effektanalyse av prosjektet KlimaGrunn for å kartlegge hvilke virkninger anskaffelsen har hatt. Analysen vil brukes til å gjøre potensialet i den nye arbeidsmetoden kjent for flere og til å synliggjøre gevinstene av innovative anskaffelser.   Rapporten kan leses her.

Rapporten kan leses her.

Les Leverandørutviklingsprogrammets omtale av rapporten her.

Kontakt
Ove Skaug Halsos
Ove Skaug Halsos
Relevante artikler