Kommunene spiller en sentral rolle i den norske velferdsstaten, og har ansvaret for en rekke lovpålagte oppgaver og tjenester. Kommunene har i stor grad frihet til å selv velge hvordan de løser sine oppgaver, og de aller fleste velger som standard å gjøre dette i kjernekommunen. Samtidig er interkommunalt samarbeid svært utbredt, og alle kommuner i Norge inngår i ett eller flere interkommunale samarbeid.
Oslo Economics har i samarbeid med NIBR og Roald Hopsnes gjennomført en kartlegging av hvordan et utvalg kommuner og fylkeskommuner arbeider med interkommunalt samarbeid. Kartleggingen omfatter de lovfestede interkommunale samarbeidsformene: interkommunalt politisk råd, kommunalt oppgavefellesskap, vertskommunesamarbeid, interkommunalt selskap og aksjeselskap. Formålet er å få mer kunnskap om hvordan kommuner arbeider for å få til et velfungerende samarbeid, herunder utfordringer og suksessfaktorer. Kartleggingen er gjennomført på oppdrag for Kommunal- og distriktsdepartementet, og vil brukes i arbeidet med en veileder om interkommunalt samarbeid.
På grunnlag av funnene i kartleggingen og funn fra tidligere studier har vi følgende råd for å få til velfungerende interkommunale samarbeid:
- Vurder om det er mest hensiktsmessig å løse oppgaven i kjernekommunen eller i et samarbeid
- Se samarbeidet i sammenheng og velg rett samarbeidspartnere
- Velg en samarbeidsform som egner seg for oppgaven og samarbeidspartnerne
- Folkevalgte og kommune- og samarbeidsadministrasjonen bør engasjerer seg positivt for samarbeidet
Rapporten kan leses her.