Praktikanter er studenter som gjennom arbeid får praktisk opplæring og erfaring innen et yrke eller utdanning de har valgt. Alle nordiske land tillater studenter fra land utenfor EØS å være praktikanter i eget land. Den norske praktikantordningen er strengere enn våre nabolands ordninger, og ordningen blir særlig brukt i landbruket. I andre næringer er ordningen lite kjent. Vi har, i samarbeid med advokat Vegard Bahus og Frischsenteret, evaluert ordningen og regelverket som gir midlertidig oppholds- og arbeidstillatelse for praktikanter fra land utenfor EØS på oppdrag for Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Landbruks- og spesielt gartnerinæringene har lenge vært de viktigste mottakerne av praktikanter fra land utenfor EØS. Spesielt mange har kommet fra Ukraina for å jobbe som praktikanter i disse næringene. Utenom landbruksnæringen, er det IT-næringen som benytter seg mest av praktikanter. Denne næringen har hatt en stor økning i antall praktikanter frem til 2019, og kanadisk er den mest vanlige nasjonaliteten blant praktikanter i IT-næringen.
I 2018 ble regelverket for praktikantopphold strammet inn grunnet misbruk av ordningen. Praktikanter fikk ikke opplæringen de hadde krav på og ble i enkelte tilfeller brukt som vanlige sesongarbeidere. Regelverket ble strengere, blant annet gjennom at maksimal tillatte oppholdslengde ble redusert fra 24 til 6 måneder. Den forkortede varigheten ser ut til å være den viktigste årsaken til at mange virksomheter har sluttet å bruke ordningen, men også at det er usikkerhet rundt detaljer i regelverket. Arbeidet med søknader oppleves også mer krevende enn tidligere.
Vi finner at det norske regelverket er mer restriktivt enn i de øvrige nordiske landene. Vi har blant annet den korteste maksimalt tillatte oppholdslengden på kun 6 måneder, sammenlignet med 18 måneder i Danmark, Sverige og Finland. Det stilles også mer eksplisitte krav til opplæringsplan og i motsetning til i de andre landene er det ikke mulig å få oppholdstillatelse som praktikant i Norge hvis utdanningen nylig er avsluttet.
Dersom praktikantordningen gjøres mer kjent i flere næringer enn i dag, forventes det at flere virksomheter, også utenfor landbruket, vil ta ordningen i bruk.
Les rapporten her.