Siden 2020 har Oslo Economics, i samarbeid med Universitetet i Oslo og flere fageksperter, følgeevaluert tiltak i allmennlegetjenesten for Helsedirektoratet. Evalueringen viser en positiv utvikling de siste årene. Tiltakene har vært viktige for å bedre situasjonen, men har også medført betydelige kostnader.
Innbyggerne er fornøyde med kvaliteten på tjenesten. Antall uten fastlege er redusert og er våren 2025 på sitt laveste siden 2021. Årene 2023–2025 hadde den største tilveksten av fastleger siden ordningen ble etablert. Kommunene melder om bedre rekruttering, og flere medisinstudenter og LIS1-leger ønsker å bli fastleger. Fastlegene rapporterer om lavere arbeidsbelastning og økt økonomisk trygghet. Legekontorene blir færre og større og bruk av digitale verktøy blir stadig mer vanlig.
Samtidig gjenstår viktige utfordringer. Under halvparten av innbyggerne synes ventetiden for å få time er akseptabel. Det er lite informasjon om kvaliteten i tjenesten, og kommunene har begrensede muligheter til å innhente sentral styringsinformasjon. Det er stor geografisk variasjon, og situasjonen er fortsatt mest utfordrende i distriktene.
Tiltakene som har blitt innført virker å ha vært viktige for å bedre situasjonen, men er også kostbare. Kostnadene av tiltakene styrket basistilskudd, Nasjonal ALIS og veiledning og ALIS-kontorene er estimert til 1,8 milliarder kroner i 2024. I tillegg kommer andre nasjonale og kommunale tiltak. Økt etterspørsel etter allmennlegetjenester fremover vil kreve mer effektiv bruk av ressursene.
Sluttrapporten (evalueringsrapport IV) leser du her
Vedlegg til sluttrapporten leser du her.
Evalueringsrapport III (publisert mai 2024) finner du her
Vedlegg til evalueringsrapport III (publisert mai 2024) finner du her
Evalueringsrapport II (publisert mai 2023) finner du her
Evalueringsrapport I (publisert mai 2022) finner du her