Skipp navigasjon

Samfunnsregnskap for gatelagene i norske fotballklubber

11.09.2024 - Uncategorized @no

Gatelagene er et lavterskeltilbud for personer med rusutfordringer med flere ukentlige fotballtreninger på faste tidspunkter på dagtid. Tilbudet fungerer godt på veien mot å bli rusfri og som et ettervernstilbud. Tallene på antall gatelag og spillere fortsetter å øke. I 2023 deltok 1 443 spillere på treninger og per august 2024 er det 31 gatelag, fordelt fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør.

Gatelagsmodellen består av fotballtreninger, dugnad og arbeidstrening. Treningene er en arena som gir spillerne en opplevelse av samhold og tilhørighet. Det skapes gjennom å være en del av et lag og et fellesskap som har opplevd mange av de samme utfordringene. Videre er dugnadsarbeidet verdifullt for spillerne, da de ikke bare bidrar til lagkassen eller klubben, men også gir en følelse av inkludering og tilhørighet. Spillernes dugnadsarbeid kan inkludere oppgaver som å klargjøre stadion, bidra som publikumsverter eller drive kiosken under A-lagets hjemmekamper. I tillegg kan spillerne utføre enkeltjobber hos samarbeidspartnere i lokalmiljøet. Selv om gatelagene ikke først og fremst er et arbeidsmarkedstiltak, bidrar aktivitetene til å ruste spillerne for å klare overgangen til arbeid. Spillerne får praktisk arbeidserfaring, verdifulle referanser og lærer å knytte kontakter. Gjennom kravet om å møte rusfri på aktivitetene, blir spillerne eksponert for kravene som stilles i arbeidslivet og utdanning

For pårørende letter noe av denne bekymringen når deres nære aktivt deltar på et gatelag. Man er trygg på at den nære har at sted å gå til i form av gatelagstreninger og får nye venner på og rundt laget som gjør det lettere å redusere bruken av rus eller bli rusfri. For sin egen del forteller pårørende at det er lettere å prestere i hverdagen, både på jobb og sosialt, når en i nær relasjon blir rusfri.

Det er betydelige samfunnsøkonomiske gevinster knyttet til gatelagsmodellen. Gevinstene er blant annet knyttet til bedret helse og økt levetid, reduserte kostnader i helsetjenesten og rusomsorgen, økt verdiskaping som følge av utdanning og arbeid, og reduserte kostnader for pårørende.

Rapporten kan leses her.

Kontakt
Erik Magnus Sæther
Erik Magnus Sæther
Relevante artikler