Skipp navigasjon

Hvor mye ressurser bruker kommuner og fylkeskommuner på læremidler?

05.09.2024 - Uncategorized @no

Det benyttes i dag både digitale og trykte læremidler som en del av undervisningen på grunnskoler og i videregående opplæring. Over de siste årene har andelen digitale læremidler i undervisningen økt, men det benyttes i dag fortsatt både digitale og trykte læremidler. I tillegg benytter mange lærere ulike læringsressurser i undervisningen. Særlig etter Fagfornyelsen har utgiftene til læremidler og læringsressurser økt, både til digitale og trykte.

I en kartlegging av ressursbruk knyttet til læremidler og læringsressurser i skolen, finner Oslo Economics at samlede kostnader var omtrent 1,1 mrd. Kr. i grunnskolen og 451 mill. kr. i videregående opplæring i 2023. For grunnskolen er utgiftene til digitale og trykte læremidler omtrent like store, mens for videregående skoler er utgiftene til trykte læremidler større enn utgiftene til digitale. For både grunnskolen og videregående opplæring er størst del av kostnadene knyttet til innkjøp av læremidlene, men det påløper også kostnader i forbindelse med arbeidsinnsatsen ansatte i kommunene/fylkeskommunene og skolene legger ned i forbindelse med både innkjøp og utvikling.

Kartleggingen er basert på svar på spørreskjemaer fra 31 kommuner og 5 fylkeskommuner, samt intervjuer med et utvalg grunnskoler og videregående skoler. Funnene fra kartleggingen inngår i grunnlaget for forhandlinger om ny mønsteravtale mellom KS og Kopinor om kopiering og bruk av opphavsrettslig beskyttet materiale i undervisning. Rapporten kan leses her.

Kontakt
Magne Krogstad Asphjell
Magne Krogstad Asphjell
Relevante artikler